Cançons en Pallarès

(doble CD editat per Cambuleta)

PORTADA

Coincidint amb el 10è aniversari de l’Associació Cambuleta s’ha editat un doble CD de cançons en pallarès en el que també està implicat el projecte “parlapallares.cat”.

Coincidint amb Sant Jordi, l’Associació Cultural Cambuleta va presentar el disc amb el títol de ‘Cambuleta. Cançons en pallarès’. Aquest conté 34 temes, la majoria inèdits, però també hi ha una petita selecció de cançons populars. Hi han col·laborat escoles i grups de música del Pallars i de Catalunya. Pel que fa a l’estil hi ha una mica de tot: reggae, rap, rock, folk, rumba, rock, ska o swing. El coordinador del projecte, Tole Torelli, ha estat l’encarregat de compondre la majoria de cançons. El doble CD inclou un llibret amb les peces musicals i un petit glossari amb les paraules pallareses traduïdes al català. També inclou una petita guia de lectura de com aquestes paraules es pronuncien s’escriuen en pallarès. Eva Tarragona, de Cambuleta, ha sentenciat que ”la música és una manera perfecta de transmetre i comunicar-nos i la nostra parla es mereix que també cantant, la fem servir”. El disc es va presentar el dissabte dia 21 d’abril de 2018.

Torelli ha explicat que són cançons per a tothom i per a tots els moments: fantasioses, reivindicatives, per saltar i ballar, per cantar a l’escola, al cotxe o en família, per a les festes de Nadal, Carnaval o la Castanyada o per dormir els més menuts.Pel que fa a la creació de les cançons, Torelli, ha explicat que escriure en pallarès no ha sigut cap complicació hi han sorgit les lletres de manera natural.Tarragona ha narrat que havien detectat que els escolars del Pallars canten amb català estàndard quan en realitat la seva parla d’ús diari és el pallarès. Aquest ha estat el principal motiu que ha portat a l’entitat a fer aquest doble CD; apropar la música en pallarès als infants i les famílies. Tarragona ha afegit que ”s’ha intentat que, de manera natural, el pallarès sigui el nexe d’unió de tot el llibre CD”.El disc inclou cançons tradicionals tan característiques com ‘Sol solet’, ‘El Joan Petit quan balla’, ‘Puff el drac màgic’ o ‘Cargol treu banya’. Pel que fa a les cançons inèdites tracten sobre temes relacionats amb el territori com ‘Lo Tamarro’, el tren ‘La Garrafeta’, el riu Noguera Pallaresa o Carnaval.Entre els grups que hi han col·laborat n’hi ha de locals com: ‘Swing Pallars Orchestra”, ‘Singatalla’ ‘El Oso’, ‘Max Acústic’, ‘Tirapajazz’ o ‘Cor Voliana’. També n’hi destaca altres de més renom com: ‘La Família Torelli”, ‘Boxets’, ‘L’Orquestra Rumbera’, ‘Joan Baró’, ‘Festuka’, ‘L’home Llop’ o ‘El pot petit’.Aquest disc persegueix el mateix objectiu que tots els projectes de l’Associació Cambuleta; vetllar per la conservació i promoció de la parla del Pallars.

FONT: ACM

Per més informació i comprar el disc entra a www.cambuleta.cat

IMG_1073